سنگ قیمتی واریسیت یکی از سنگهای نادر و کمتر شناختهشدهای است که توسط کلکسیونرها بسیار مورد توجه قرار میگیرد. این سنگ اغلب به دلیل رنگش با فیروزه اشتباه گرفته میشود، اما واریسیت معمولاً بیشتر به سمت سبز متمایل است تا آبی. گاهی اوقات موادی با نام “واریکوییز” در بازار عرضه میشوند که ترکیبی از فیروزه و واریسیت است. این سنگ یک ماده معدنی فسفات آلومینیوم هیدراته نسبتاً کمیاب است و ذخایر با کیفیت بالای آن بسیار نادر هستند. فقط بهترین نمونهها برای ساخت جواهرات و حکاکیهای زیبا استفاده میشوند. سنگ واریسیت به زیبایی جلا میخورد و اغلب بیشتر از فیروزه درخشندگی دارد. این سنگ بیشتر به خاطر سایههای سبز زیبایش که به دلیل وجود رگههای کرومیوم است مشهور است، اما میتوان آن را در رنگهای سبز کمرنگتر، سبز تیرهتر و حتی بهندرت قرمز هم یافت. در دنیای تجارت، گاهی اوقات به آن “اوتالیت” گفته میشود که به نام یوتا (ایالت آمریکا) که برخی از بهترین ذخایر واریسیت در آنجا یافت میشود، نامگذاری شده است. اوتالیت معمولاً به صورت ورقههای صاف یا نیمهنودلهای جلاخورده تراش داده میشود. در مجموعه ما از سنگهای واریسیت موجود برای فروش، کاوش کنید.
نام سنگ قیمتی واریسیت از “واریسیا”، نام تاریخی منطقه فوگتلند در زاکسن آلمان گرفته شده است. این سنگ اولین بار در سال ۱۸۳۷ کشف و توصیف شد، زمانی که به صورت تودهای با دانههای ریز یافت شد؛ کریستالهای آن بسیار نادر هستند. واریسیت یکی از اعضای نهایی ردیف ایزومورفیک سری مواد معدنی واریسیت-استرنگیت است. مانند گروههای گارنت و فلدسپات، مواد معدنی واریسیت-استرنگیت ساختار کریستالی یکسانی دارند، اما ترکیب آنها کمی متفاوت است. به دلیل نحوه خاص تشکیل واریسیت، این سنگ اغلب همراه با دیگر مواد معدنی فسفاته شکل میگیرد که منجر به ایجاد رگهها و لکههای جالب و دیگر عادات رنگی میشود. اگرچه تمام واریسیتها توسط کلکسیونرها ارزشمند هستند، اما واریسیت زمردی سبز از یوتا و واریسیت با شبکههای عنکبوتی سیاه از نوادا از جمله مواد جواهری بسیار مطلوب هستند.
شناسایی سنگ قیمتی واریسیت
سنگ قیمتی واریسیت یک فسفات آلومینیوم هیدراته است و در مقیاس سختی موس حدود 4.5 امتیاز دارد، که آن را کمی نرمتر از فیروزه میکند. چگالی آن در محدوده 2.42 تا 2.58 است و شاخص شکست آن بین 1.563 تا 1.594 قرار دارد. معمولاً واریسیت مات است و ظاهری براق و مومی دارد، اگرچه برخی قطعات نادر ممکن است در لبهها کمی نیمهشفاف باشند. شما میتوانید واریسیت را به دلیل شکستگی تکهتکه خاص، طبیعت شکننده و رنگها و الگوهای جذابش شناسایی کنید. واریسیت معمولاً سبزتر از فیروزه است و جواهرشناسان به راحتی میتوانند این دو را از هم تشخیص دهند زیرا واریسیت فاقد مس است، در حالی که فیروزه دارای مس میباشد. در مقایسه با دیگر سنگهای مشابه، واریسیت درخشانتر از کریزوکولا است و قطعاً نرمتر است.
منشأ و منابع سنگ قیمتی واریسیت
واریسیت در نقاط مختلف جهان یافت میشود. این سنگ معمولاً به عنوان یک ماده معدنی ثانویه در ماسهسنگهای تراشی و رسوبات هیدروترمال به وجود میآید. واریسیت معمولاً به صورت تودههای گرد و خشن در پرشدگی حفرهها، نودولها و پوستهها یافت میشود و به ندرت به شکل کریستالی دیده میشود. امروزه، مهمترین ذخایر واریسیت از یوتا، آمریکا میآیند که به همین دلیل گاهی اوقات به آن “اوتالیت” نیز گفته میشود. دیگر منابع مهم واریسیت شامل آرکانزاس و نوادا (آمریکا)، استرالیا (کوئینزلند)، آلمان، فرانسه، لهستان، روسیه، اسپانیا، سوئد و برزیل میباشند.
این گوهر در ایران نیز یافت می شود.
خرید واریسیت و تعیین ارزش آن
رنگ واریسیت
سنگ قیمتی واریسیت به خاطر رنگ سبز جذابش معروف است. طیف سبز آن میتواند از سبز روشن تا سبز زمردی و از سبز سیب تا سبز مایل به آبی متغیر باشد. مواد با رنگ سبز نعنایی خالص با کمی شفافیت معمولاً مطلوبترین هستند. بیشتر واریسیتها چندرنگ هستند و لکهها و رگههای سیاه یا سفید دارند. رنگ سبز این سنگ به دلیل وجود رگههای کرومیوم است. همچنین ممکن است واریسیت را در رنگهایی غیر از سبز، مانند بنفش، نارنجی، صورتی، قرمز، قهوهای یا زرد بیابید. اگر مواد تشکیلدهنده آن آهن کمتری نسبت به آلومینیوم داشته باشند، رنگهای متمایل به قرمز و بنفش غالب خواهند بود. ناخالصیهای بیشتر آهن باعث ایجاد تنهای قهوهایتر میشوند.